Vår historia är kanske inte så lång men våra värderingar har långa rötter och en stabil grund. Vi tror starkt på att det lilla företaget har stora möjligheter att påverka och förändra. Vår vision handlar mycket om att vi vill skapa mervärden för människor och till naturen. Vi vill att vår design ska bidra till välkomnande och inkluderande miljöer, genom gestaltande formgivning som värnar om omgivande arkitektur. Att våra möbler ska bjuda in till gemenskap och samhörighet hos de människor som nyttjar dem. Vi vill också genom färg och form skapa glädje och välbefinnande till platser.
Hösten 2021 inledde vi ett samarbete med möbelproducenten Egoé som mynnat ut i en stark relation med delade värderingar och gemensamma intressen. Deras historia sträcker sig hela vägen tillbaka till nittiotalet, då de var ett av de första företagen i världen att skapa design för utemiljöer. Här går kreativitet och hållbarhet hand i hand och när man besöker produktionen i den lilla byn Bilovice på den tjeckiska landsbygden kan man inte bli annat än inspirerad. Mest imponerande är termougnen där de värmebehandlar lokalt skördat trä för att minska transporter, en avancerad och vågad satsning som de är ensamma om i Europa.
Det här är våra vänner på Plockhugget. De har utarbetat en skogsbruksstandard som inkluderar olika hyggesfria former. Helst förordar de det sätt som kallas Naturnära skogsbruk, där skogsägaren avverkar färre men större träd och anpassar uttagen utifrån lokala förutsättningar så att naturen kan sköta återväxten.
Kalavverkning tillämpas på minst 97% av den brukade skogsmarken i Sverige idag medan hyggesfritt skogsbruk endast tillämpas på 2-3 %. Sedan 1950-talet har kalhyggesbruket omvandlat stora arealer biologiskt rika skogar till planteringar av gran och tall med förhållandevis låg biologisk mångfald. Plockhugget vill stimulera och uppmuntra till att en mycket större variation av skogsbruksmetoder tillämpas. Och självklart vill vi på Soma göra vad vi kan för att stödja det här initiativet, genom våra certifikat för hyggesfri trävara.
”Vi har fått förmånen att vara en del av Soma sedan starten. Samarbetet startade med serien Soma One och följdes sedermera upp av Soma Two och Våraskruv pergolor.
Studio Doms har hela tiden haft ett nära samarbete med Somas produktutvecklingsteam. Direktkontakt med produktionen har gett unika möjligheter till dialog, test och utvärdering. Vi har givits stor frihet i designprocessen och kunnat tänja på gränserna för vad som går att producera. Man har varit nyfiken och velat testa nytt. Resultatet är produkter med uttrycksfull form, hög kvalitet och funktion. Soma har en nära koppling till marknad och efterfrågan med fokus mot gröna, inkluderande stadsrum. Det känns spännande att samarbeta med en producent som vågar ligga i framkant gällande miljö och hållbarhet. Som har ett äkta engagemang kring ekologi och jobbar utifrån ett livscykelsperspektiv.”
Som ett komplement till vårt egentillverkade sortiment har vi på Soma ett samarbete med den franska producenten Sineu Graff. De har återförsäljare i 30 länder och har i närmare 50 år skapat kvalitativa stadsmöbler. De utvecklar produkter i nära samarbete med landskapsarkitekter och ekologer. Flera av Sineu Graffs serier är formgivna av eko-designers där särskild hänsyn tagits till att skapa produkter med material som kan återvinnas, kräver lite spill, kan fraktas platseffektivt och har reservdelar som lätt kan bytas ut – allt för att skapa produkter som håller länge. Vilket är helt i linje med Somas sätt att se på produktutveckling. Tillsammans med Sineu Graff får vi en större bredd och styrkan att själva parallellt och omsorgsfullt designa och utveckla fler småländska produkter.
Soma har alltid haft en vision om att skapa möbler med mervärden och det nya konceptet Outdoor Care är ett självklart steg mot en mer inkluderande offentlig utemiljö.
Begreppet tillgänglighetsanpassning blir allt vanligare även för park- och stadsmöbler men då handlar det oftast om ett överhäng på bordets kortsida för att skapa plats för en rullstol. Vi vill sudda ut begreppet anpassning. Varför ska vi anpassa möbler när vi redan vid formgivningen kan skapa inkluderande lösningar?
Inkluderande design är så mycket mer än platser för rullstolsburna, det handlar om möbler och produkter som välkomnar alla oavsett ålder, kön eller förutsättningar. Möbler med en vänlig framtoning och med mjuka taktila detaljer.
Under Somas varumärke Outdoor Care kommer man att hitta allt från möbler med högre sitthöjd och greppbara armstöd till planteringskärl för rullstolsburna. Men också möbler som bjuder in till lek, rörelse och interaktion.
Möbler som bryr sig om helt enkelt.